MarkoMSalo Asian keskeltä mutta useimmiten vierestä

Apteekki kilpailu ja se mitä ei kaiketi haluttu sanoa

Lääkekulut paisuu ja jotain tarttisi kuulemma tehdä. Apteekki alalle luotava kovempi kilpailu on tämän hetken taika mantra mutta miten sitä kilpailua saadaan aikaiseksi?

Antero Vartia on monessa yhteydessä sanonut että vapautetaan apteekkiluvat niin sillähän se homma hoidetaan.

Ikävä kyllä se on pelkkä alku ja sen jälkeiset toimet on hyvin paljon mielenkiintoisempia.

Se että meillä on kymmenen apteekkia vierekkäin ei suoraan vaikuta minkään muun lääkkeen hintaan kuin buranan. Ei se verenpainelääke ole sen halvempaa Helsingin keskustassa kuin vaikkapa Sodankylässä.

Jotta tämä muuttuisi pitäisi käytännössä lääkkeen hintoja vapauttaa. 

Seuraavaksi päästään sen ongelman kimppuun miten kuluttaja/lääkkeen käyttäjä motivoidaan valitsemaan se halvempi apteekki. Se että toisessa apteekissa lääke on halvempi kuin toisessa ei saa henkilön jalkoja liikkeelle jos hän maksaa tiskillä saman verran yhteiskunnan maksaessa suurimman osan. Käytännössä pitäisi siirtää yhä enemmän käyttäjän maksettavaksi lääkkeen hinnasta että syntyisi motivaatiota vertailla eri apteekkien hintoja.

Miten henkilö sitten tietäisi että minkä hintaisia lääkkeet on missäkin apteekissa? Tämän voisimme hoitaa Alkomaisella mainostamisella jolloin apteekin nettisivuilta pääsisi vertailemaan hintoja.

Kun luomme kilpailua pitää myös miettiä miten reagoimme sen vaikutuksiin.

Yhteiskunnan pitää varautua hoitamaan lääkejakelua niillä alueilla mihin tulevaisuudessa ei saada enää omaa apteekkia. Nykyäänhän kiipemis järjestelmä on hoitanut pikku kylien apteekki tarpeet mutta tulevaisuudessa esimerkiksi terveysaseman siirtyminen isompaan kylään/kaupunkiin vaikuttaa aika dramaattisesti apteekin reseptilukuihin. Tuolloinhan apteekkari voi katsoa paremmaksi siirtää apteekin perässä.

Toisaalta voimmeko me pitää voimakasta yhteiskunnallista toimijaa isoimmissa kaupungeissa ja millä ehdoilla. Apteekki määrän kasvaessa alkavat apteekit tarvitsemaan entistä enemmän halvempaa työvoimaa ja intressit ottaa farmasian opiskelijoita töihin kasvaa. YA:n tarve sillä rintamalla vähenee joten se pitäisi siirtää samoille ehdoille kuin muutkin apteekit ja varmistaa ettei yhteiskunta tue sitä veronmaksajien rahoila.

Apteekkimaksu joutaa myös roskapönttöön samassa rytäkässä koska on irvokasta että yritys joutuisi tukemaan kilpailijoitaan jotka eivät saa bisnestään kannatavaksi tai toimivat kannattamattomalla paikalla.

Myöskin muut yhtiömuodot pitäisi sallia apteekeille jolloin heillä olisi mahdollisuus varautua konkurssin vaaraan. Apteekkiluvat kun voitaisiin rakentaa samalla tavalla kuin sähkötyö luvat. Luvat lähtee jos ryssii.

Samalla tosin apteekkarit poistuu verotilastojen paalulta kun saavat viedä toimintansa osakeyhtiö pohjalle mutta se kaiketi sopii kaikille.

Jos vain lisäämme apteekkien määrää kuten julkisuudessa on hoettu niin siitä ei hyödy muut kuin kiinteistöfirmat. Tämän takia toivoisin keskusteluun laajempaa kommentointia joten sana on nyt vapaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Apteekkialalla on tehtävä iso remontti sote-uudistuksen yhteydessä. Lääkehuolto kuuluu terveydenhuoltoon ja siksi lääkkeet pitäisi saada suoraan terveyskeskuksista. Jos tarpeeton pienten lääke-erien siirtely lopetetaan ja lääkkeet saisi lääkärin vastaanotolta lähtiessään, kaikki olisivat tyytyväisiä. Nyt maksamme ainakin 1.2 mrd €/v siitä, että apteekkarit saavat 80 miljoonaa euroa verojen jälkeen. Jos apteekkarit pantaisiin samalla rahalla eläkkeelle, vielä jäisi säästöön 1,1 mrd €/v.
http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Yritin käydä etsimässä tietoa mihin nuo esittämäsi luvut perustuu. Jos mahdollista niin laita linkkiä niin helpottaa keskustelua.

Käytännössähän nopeimmat säästöt saisi sillä että lääkärit kävisivät potilaan kanssa yhdessä koko lääkearsenaalin läpi mitä potilaalle on määrätty. Tämän hetken sirpaloituneen terveydenhuollon vuoksi tieto lääkkeistä ei välttämättä kulje lääkäreiden välillä. Meikäläisellekkin lääkäri käski jatkamaan lääkkeen syömistä mikä oli vaihdettu toisessa sairaalaassa jo 5 vuotta aikaisemmin toiseen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Pahoittelen, että huomasin kommenttisi vasta nyt.

Ikaisempi arvioni lääkejakeluketjun tehottomuudesta on parin vuoden takaa Hesarissa https://www.hs.fi/mielipide/art-2000002915616.html. Sittemmin säästösumma on täsmentynyt ylöspäin ottaen huomioon mm. logistiikkakustannukset, korvausbyrokratiakulut ja valtion suorahankinnan ja suurten erien antamat alennukset lääketehtailta. Säästötasosta ei jää epäselvyyttä myöskään monien muiden maiden lääkkeiden halpojen hintojen perusteella. Huippuunsa viritetty ja suora jakeluketju antaa väistämättä vielä edullisemmat hinnat, kun valtio ei ottaisi voittoakaan.

Tästä (http://blog.hse-econ.fi/?p=7407) löydät tietoa apteekkien voitoista. Kannattaa huomata, etteivät voitot ole ainoa apteekkien aiheuttama kustannus. Myös toimintamenot ovat huomattavat.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Eipä tuo haittaa ja kiitoksia selvennyksistä. Itselläkin menee aika kaikkeen muuhun joten käyn täällä aika harvakseltaan.

Tuota Hesarin mielipidettä en pääse likemaan kun on maksu muurin takana mutta yritän muistaa asian seuraavalla kerralla kun kerkiän piipahtamaan kaverilla.

Muistaakseni Kanadassa on haluamasi järjestelmä. Tuohan käytännössä vaatisi samalla käsikauppa lääkkeiden siirtämistä maitokauppoihin kun jakeluverkko menisi niiden osalta liian pieneksi. Sotehan tulee jo tiputtamaan osan apteekeista kun terveysasemat keskittyy tulevaisuudessa. Samoin joutuisimme miettimään yksityisten lääkäriasemien myyntioikeuksia ja hinnoittelua kun valtiolle tulisi monopoli.
Käytännössähän yhteiskunnalla on jo oma apteekki eli Yliopiston apteekki jonka liikevoitto prosentti on näköjään 8 %.
Pikkuisen skeptinen olen vain tuosta valtion oman lääkejakelun tehokkuudesta kun kokemuksen mukaan ainoa yhteiskunnallinen tehokas organisaatio on ollut verottaja. Mutta voisihan se onnistua jos samalla valtiollistetaan tukkuritoiminta. Silloin osto voisi toimia suoraan ulkomaisten lääkefirmojen kanssa ja saataisiin tukkurikulutkin pois.

Toimituksen poiminnat